fredag 14 september 2007

Snabbmat vs Vita dukar

Det har blivit allt vanligare med konceptrestauranger, och jag tror att en stor framtid inom restaurangbranschen är just att man bygger på koncept. Den kanske mest kända konceptrestaurangen är ju inte helt obekanta McDonald's, men det finns en uppsjö med restaurangkedjor som jobbar efter ett eget koncept; Max, Jensens Böfhus, Nordsee, Maredo, Burger King, Thai Gardens, Pizza Hut, Taco Bell, Taco Bar, Espresso House, Domino's, Pepes Pizza, Starbucks, Dunkin' Donuts, KFC, Wendy's, Hard Rock Café, Mr Panini, Subway, Waynes Coffey, La Tagliatella, Jack in the Box med flera. Vanligast är konceptrestaurangerna inom snabbmatsbranschen, men även bland vanliga restauranger börjar det bli mer och mer vanligt.

Ta den danska kedjan Jensens Böfhus (som för övrigt är en av mina favoritrestauranger) så har de på senare tid etablerat sig med minst fyra restauranger här i Sverige. I Danmark finns de i varje stad av självaktning och har blivit en standard för hur danskarna vill att ett steakhouse skall vara. I Tyskland finns en liknande kedja som heter Maredo som satsar på lite mer spansk/mexikanskt tema, men de är minst lika duktiga på att servera en riktigt god biff.

Bland de riktigt fina restaurangerna hittar vi inte lika många konceptkedjor. Men när jag för snart ett år sen var i Barcelona så träffade jag faktiskt på en kedja som har fem exklusiva Thai-restauranger i Barcelona, Madrid, Mexico City, Casablanca och Sao Paulo. Boka bord månader i förväg och bered dig på en fantastisk kväll fylld med thailändsk mat serverad i en fantastisk restaurang inredd som om du tror att du sitter i Thailand. Verkligen värt ett besök, men se till att någon annan betalar notan. Det är INTE billigt..;)

Ett hål som måste fyllas är dock glappet mellan hamburgerhak och vanlig restaurang. Lite mer av den amerikanska dinern. Några som har insett detta är svenska kedjan Taco Bar som satsar på omprofilering från snabbmatsrestaurang till mer storstadsinspirerad miljö där man på barstolar först kan äta sin taco för att sedan få en latte på maten.

Framtiden för konceptrestauranger är god, det gäller bara att hitta ett koncept som ingen annan har!

Dagens Media - Taco Bar svidar om

2 kommentarer:

Anna sa...

Håller helt klart med dig Peter!! :) Snabbmatsresturanger vs riktiga resturanger. Vart går gränsen? Snabbmat sprider sig i hela världen och finns snart överallt. Bra / dåligt? Jag vet inte riktigt. Är själv emot snabbmat och tycker i dom flesta fall att det är väldigt onyttig mat. Tycker att det borde finnas snabbmatsrestauranger med nyttig och fräsch mat. Hur ställer du dig till det? Hur går dina tankegångar? Tror du att snabbmats trenden kommer att hålla i sig eller kommer vi så småningom gå över till slowfood-trenden.:)

Peter Hagander sa...

Det finns hälsosammare alternativ redan idag i snabbmatsbranschen. Ta Max tex, där finns ett helt produktsegment som heter DeliFresh. Mörkt bröd, GI-bröd, lågfettdressingar, sallad, smoothie, bönsallad osv. Det finns till och med en Low-Carb-burgare helt utan bröd. Jag tror att det kommer mer nyttiga alternativ inom snabbmatsbranschen, att fler och fler väljer dessa alternativ och det triggar de olika aktörerna att ta fram nya nyttigare alternativ. Jag tror dock att det alltid kommer att finnas behov av snabb mat, men att kanske snabbmat i dagens form med pommes, läsk, dressingar osv kommer att få en mindre roll.